top of page
Ara
Yazarın fotoğrafısamet ahmet makinaci

İLİŞKİLERDE OLUMLU ÇATIŞMA ÇÖZME YÖNTEMLERİ

En az iki kişi ya da kişiler arasında ortaya çıkan, anlaşmazlık ve uyumsuzluk sonucu oluşan çatışmalar iş, arkadaşlık ve romantik ilişkiler gibi, her türlü ilişkide görülebilir. Ancak bu çatışmalar, kimi zamanlar işlevsiz ve olumsuz çözüm yöntemleri ile yerini kavgalara, kimi zamansa olumlu ve işlevsel çözüm yöntemleri ile yerini besleyici tartışmalara bırakır.

KAVGA

İkili ilişkilerde, zaman içerisinde değişen roller, karşılıklı beklentiler, çakışan amaçlar ve yanlış anlaşılmalar gayet normaldir. Birbirinden farklı olan tüm bu istek ve beklentileri yoluna koyup ortak bir yol belirlemek ise çözüm için kaçınılmazdır. Ancak tüm tartışmaları bu şekilde çözüm odaklı ilerletemiyoruz, peki neden? Doğası gereği keyifsiz olan çatışmalar ve uyumsuzluklar, aksine çaba harcanmadıkça kavgaya rahatlık ile dönüşebilir. İşlevsel şekilde çözülen bir çatışmada, çiftler anlaşmazlık yaşadıkları konu üzerine uzlaşı sağlayıp, tartışmanın sınırlarını belirlemelidir. Ancak kavga ise sınırları ve kazananı olmayan, her iki tarafında birbirine zarar vermeye çalıştığı bir üstünlük savaşıdır.

Kavgayı Kazanmak

Milattan önce 280’lü yıllarda yaşayan Epir Kralı Pirus’un Roma İmparatorluğu ile yaşadığı çatışmalar, Kral Pirus’un Mutlak zafer arzusu ile Roma ordularına karşı sefere çıkma kararı almasına sebep olmuştur. Girdiği savaşlarda sürekli zafer elde ederek topraklarını genişleten Kral Pirus, Askalum savaşında korkunç bir zafer elde etmiş, Roma ordularını dağıtmış ve savaşı kazanmıştır. Ancak tüm askerleri ölen ve ordusu dağılan Kral Pirus savaşı kazanmış olsa da, Krallığını yitirmiştir. İkili ilişkilerde yaşanan çatışmalar kavgaya dönüştüğünde, fark etmeniz gereken ilk şey kavgayı kazanmanın nelere mal olacağıdır. Karşınızdaki ile olan ilişkiyi zedeleyen bir galibiyet, kısa süreli bir zafer sarhoşluğu, ancak uzun süreli bir baş ağrısı yaratabilir.

Tartışabilmek

Kavganın olumsuz ve keyifsiz hislerine karşın, tartışmak umut vaad edici bir eylemdir. Özünde uzlaşmayı, anlaşmayı ve varolan olumsuzlukları çözümünü barındıran tartışma kavramı, olumlu ve işlevsel yöntemler ile ilişkileri güçlendirebilmektedir. Olumlu ve işlevsel tartışmayı birkaç madde ile sağlayabiliriz;

  • Basit ve direkt bir iletişim kurun. Suçlayıcı, anlam yüklü sorula, saldırgan itham ve tutumlardan kaçınarak, karşınızdaki kişiyi ve sorunu anlamaya yönelik direkt bir iletişim kurmayı deneyin.


  • Uzlaşma yolunu seçin. Karşılıklı fedakarlıklar sonucu gidilen bir orta yolu tercih edebilirsiniz. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir ilişki kurmak için bir noktaya kadar taviz vermeyi kabul edebilirsiniz.


  • Şiddet, hakaret ve kırıcı olmak çözüm değildir. Hakaret etmek ve kırıcı ithamlarda bulunmak her iki tarafada zarar verirken, şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez.


  • Tüm tartışmaları çözmeye çalışmayın. Bazı tartışmalarda anlaşmak ve uzlaşmak çok kolay sağlanabilirken, kimi tartışmalar çözüme hazır değildir. Bazı sorunları çözmek için oluşması gereken iklimin zaman alabileceğini fark edip, sadece anlaşamadığınız konusunda anlaşmayı deneyebilirsiniz.

Sürekli olarak sorunsuz, problemsiz ve keyifsiz duygulardan uzak durmak kabul edilebilir ve mümkün olmayan bir hedeftir. Ancak hayatın her alanında olduğu gibi ilişkilerimizde de ortaya çıkan sorunlar ile baş edebilmek, gerektiğinde tartışıp uzlaşabilmek ve ortak bir yolda yürüyen iki yoldaş olduğunuzu fark etmek gerekmektedir. Size ve ilişkinize özel çözüm yolları üretebilmek için bir uzmandan destek alabilirsiniz.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page